Bragt i metroXpress fredag 30. december 2005
Den danske bjergkonge har scoret tre personlige triumfer i år: Han er blevet far, blevet gift – og han har vundet bjergtrøjen i Tour de France.

Michael Rasmussen er en lykkelig mand. Ikke alene kunne han i sommer iklæde sig en prestigefyldt hvid trøje med store røde prikker – han er også blevet gift med sit livs Cariza og blevet far for første gang. 2005 har været overvældende, og der er dårlig tid til at passe det hele.
   »Jeg ville ønske, der var ni dage i ugen og 30 timer i døgnet. Det var godt, han ikke blev født i maj,« siger Michael Rasmussen.    ‘Han’ er drengen Milo, der kom til verden den 29. november og vendte op og ned på det Rasmussen’ske hjem i Norditalien.
   »Den største omvæltning har selvfølgelig været for min kone. Det er kvinden, der må skære ned på fritidsaktiviteterne i starten, men jeg får jo også knap så meget tid på sofaen,« griner faren, der til gengæld har overtaget ansvaret for familiens seks måneder gamle labrador og dens mor.
   »Moren er blevet lidt jaloux og gider ikke rigtig være sammen med min kone mere. Så nu ligger det i mine hænder, at de får noget at spise, og jeg går med hende tre gange om dagen. Det meste af tiden går de bare og snuser lidt til det nye familiemedlem,« siger Michael Rasmussen, der i øjeblikket træner beskedne tre timer om dagen.

Umulig sammenligning
Det er umuligt for den danske cykelstjerne at sammenligne de to lykkelige omstændigheder – at blive far og at vinde bjergkonkurrencen med den prikkede trøje i verdens hårdeste cykelløb.
   »Begge begivenheder er enormt vigtige. Tour de France har været det sportslige højdepunkt, men fødslen af Milo tilhører en helt anden dimension. Det er ligesom at sammenligne Rundetårn med et tordenskrald, « mener Michael Rasmussen, der også forventer sig endnu mere af faderrollen med tiden.
   »Fødslen er bare starten på noget endnu større. Det er svært at have et forhold til en 14 dage
gammel dreng. Det kan kun blive større, når det udvikler sig til et gensidigt forhold. Større end at vinde et hvilket som helst cyklelløb,« siger han.
   Men cykelløb er stadig det, som den forøgede familien Rasmussen skal leve af. Michael Rasmussen håber på at kunne køre i fem-seks år endnu. Og for 2006 lyder målet at gentage bedriften fra året før og vinde bjergtrøjen i Touren.
   »Det lyder måske ikke så ambitiøst, men jeg vil være vældig godt tilfreds, hvis det kan lade sig gøre. Jeg er blevet givet en mulighed af Rabobank (Rasmussens cykelhold, red.) for at fokusere 100 procent på Touren, og så længe, jeg kan konkurrere på det niveau, vil jeg være med,« siger han.

Touren er stor
Danskeren er tilsyneladende blevet ramt af den feber, der tidligere har ramt landsmanden Bjarne Riis, og som også den syvdobbelte vinder Lance Armstrong ‘led’ under. Feberen giver sig udslag i, at det klassiske etapeløb sætter dagsordenen for hele sæsonen, og hver eneste træningstime er tilrettelagt efter at toppe under de afgørende godt tre uger i Frankrig, hvor blandt andet den gule, den grønne og den prikkede trøje skal fordeles.
   »Tour de France har antaget sådan nogle dimensioner, at hvis man kan have bare en god dag her, er det nok til at redde en hel cykelkarriere. 90 procent af mediernes opmærksomhed går på Tour de France, mens resten går på de andre etapeløb, klassikerne og VM,« forklarer han.
   Bjergtrøjen har dog allerede sikret ham et eftermæle blandt de store cykelryttere, der har haft nogle ikke helt gennemsnitlige karrierer. Og så gør det ikke så meget, at Michael Rasmussen i noget, der kunne ligne panikangst smed både tredje-, fjerde-, femte,- og sjettepladsen væk på en katastrofal enkeltstart på næstsidste etape af årets Tour.
   »Jeg kan stadig ærgre mig over, at det gik, som det gik. På en normal enkeltstart kunne jeg være blevet nummer fire samlet, men jeg havde mistet tredjepladsen under alle omstændigheder, er jeg sikker på,« vurderer han.
   »Men da jeg stod på podiet i bjergtrøjen, overskyggede etapesejren og trøjen alligevel hurtigt det manglende resultat dagen forinden. Cykling har været mit liv i 23 år, og jeg ville give yderligere 23 år af mit liv for at opleve det samme igen. Så meget er øjebliksfølelsen og
tilfredsstillelsen værd, når man står på podiet,« siger Michael Rasmussen.

Bliver sydpå
Af hensyn til den nyfødte søn vil han ikke bruge foråret 2006 på at træne i de mexicanske højder, som han gjorde i 2005. Han vil heller ikke køre Giro d’Italia, men derimod satse på nogle mindre etapeløb som opvarmning til Touren. Når Touren er slut vil han – i modsætning til i år – forsøge at holde fokus på cykelløb frem til slutningen af sæsonen og køre nogle af de såkaldte efterårsklassikere.
   Ved siden af cykeltræningen og børnepasningen skal der også bygges et hus, som skal danne rammen for familiens fremtid, der helt sikkert vil være i Norditalien, fortæller Michael Rasmussen. Hans kone arbejder i en lille børnehave i forbindelse med en vingård, når hun ikke er på barsel, og selv satser han også på at finde en fornuftig fremtid i det milde klima.
   »Hvis jeg har penge til overs, vil jeg gerne investere i ejendomme. Og så vil jeg selvfølgelig også gerne lave noget, jeg synes, er sjovt. Men hvad det skal være, har jeg ingen idé om. Mange vil formentlig have lyst til at bruge mig til noget inden for cykelsporten, og jeg vil have let adgang til noget bagefter. Men kun hvis jeg smeder, mens jernet er varmt. Man kan jo hurtigt blive glemt igen,« siger rytteren, der dog altid vil blive husket som den første danske bjergkonge i Tour de France.

ALLAN WAHLERS


metroXpress a/s
Wildersgade 8, 1408 København K
Telefon +45 7730 5757 Fax +45 7730 5797
Support [email protected]